MASTERCLASSES

U petak , 29. 3. na Sveučilištu Dubrovnik održat će se šesti po redu program „Međunarodnog znanstvenog dana za male istraživače“, jedinstveni program CERN-a kojeg organizira naša škola u suradnji sa znanstvenicima iz Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, a koji se ove godine po peti put održava u Dubrovniku. Svake godine program okuplja preko 10000 učenika iz cijelog svijeta koji su u potrazi za Higgsovim bozonom. Radni dan mladih istraživača započinje predavanjima o istraživanjima na CERN-u pod (vodstvom profesora Vuka Brigljevića i Saše Cecija) i o pojednostavljenoj metodi analize događaja sudara protona ubranih u LHC akceleratoru. U praktičnom dijelu učenici analiziraju rezultate iz eksperimenata ATLAS, CMS i ALICE, a pomoću tih podataka mogu ponovno otkriti Z-bozon, elementarnu česticu poznatiju pod nazivom božja čestica. Na kraju dana se održava videokonferencija s CERN-om i drugim učenicima koji su taj dan u svojim gradovima imali isti program. U programu u Dubrovniku učestvuju učenici naše škole a pozvali smo učenike iz Gimnazije Metković i ostalih srednjih škola iz cijele županije (60 učenika).

Zahvaljujemo Zakladi Caboga Stiftung koja je svojom  donacijom omogućila  pokrivanje troškova organizacije Masterclasses-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>