Na drugoj smotri radova srednjoškolaci pokazali raznovrsno bogatstvo znanja, talenata i radišnosti

Povodom Europskog dana srednjoškolaca koji se obilježava 17. studenog Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije toga dana u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku organiziralo je Smotru radova učenika srednjih škola i učeničkih domova Dubrovačke biskupije. Na smotri je sudjelovalo sedam srednjih škola i tri učenička doma koji su prikazali različite projekte koje su tijekom prošle školske godine radili u svojim školama.

Ekonomska i trgovačka škola nastupila je s pjesmom „All of me“ Johna Legenda u izvedbi školskog zbora kojeg vodi Paola Dražić Zekić, Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića predstavila je istraživački rad „Utjecaj prirodnih i umjetnog gnojiva na rast pšenice, graha i leće“ kojeg su prezentirali učenici Roko Gvozdenica Šipić i Juraj Karaman, a mentorica je bila Bojana Hrstić. Dubrovačka privatna gimnazija predstavila se projektom „Škola ambasador Europskog parlamenta“ koji su predstavili učenici Ora Ivanišević, Lora Kljunak i Bruno   Radić, a mentorica im je bila Marija Zadil.

Gimnazija Dubrovnik koja proslavlja visoku obljetnicu predstavila se „Dokumentarnim filmom o devedesetoj godišnjici Gimnazije Dubrovnik“ kojeg su napravili učenici Gimnazije u suradnji s udrugom Luža i pod mentorstvom Igora Miošića. Maturanti škole Dolores Kurtela, Ivan Pijević, Ana Bupić i Paolo Stabile predstavili su istraživačku radionicu „#drzicevgrad (samoslike sa sadržajem)“ koju su radili s mentoricom Anom Njirić Aleksić.

Učenici Medicinske škole Dubrovnik Ana Dadić i Petra Kalačić upoznali su nazočne s raznim projektima škole, a odlučili su prezentirati dva: „Antibiotici vs. prirodni lijekovi“ (Dolores Šućur i Mia Janković; mentorice: Marina Rudenjak-Lukenda, Martina Mikulić i Sunčica Marčinko) i „Ah, ti hormoni“ (Ana Dadić i Petra Kalačić; mentorica Marija Čupić).

Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik predstavila se s tri prošlogodišnja projekta od kojih su neki bili jako zapaženi i u široj javnosti. Njihovi projekti su bili: „Tradicijsko češljanje“ (Gabrijela Marušić; mentorica Ivona Vujičić), „Vozilo na solarni pogon“ (Nikola Vatović; mentor Željko Prce) i „Pametni staklenik“ ( Mario Raguž; mentor Željko Prce).

Srednja škola Petra Šegedina iz Korčule predstavila se s dva zanimljiva animirana filma: “Boxy” i “Čovjek i pas” (autorica: Paula Petković, opća gimnazija; mentorica Maja Šestanović), dok je komorni duo kojeg čine učenice Meri Anastasov (violina) i Nina Zvone (violoncello) s mentoricom Anom Zanini Mozara Umjetničku školu Luke Sorkočevića predstavio izvođenjem djela „Pasacaglia“ (Handel-Halvorsen).

A da su dubrovački učenički domovi rasadišta talenata i vrlo uspješnih kreativnih uradaka pokazala su sva tri dubrovačka doma. Muški učenički dom se predstavio kratkim igranim filmom “Hunger” kojeg su priredili učenici filmske sekcije Muškog učeničkog doma (Niko Trče, David Konjevod, Josip Kalinić, Pavo Slobođan, Anto Mišić, Ante Botica, Toni Meštrović, Antun Penjak, Jozo Brajović) s voditeljem Mirom Bronzićem.

I ženski učenički dom “Paula di Rosa” ima veoma aktivnu filmsku skupinu (Nina Marinko, Paola Kaleb, Paula Menalo, Mihaela Crepulja, Antea Puljić, Marijeta Šiljeg i Petra Grgić) koja je s voditeljicom s. Ružicom Dodig snimila filmove „Pratiš li ti mene?“ i „Vodi me“ koje su okupljeni na Smotri mogli vidjeti.

Uratke kreativno-likovne sekcije Ženskog učeničkog doma pokazala je voditeljica Marina Bobić. Srednjoškolke su se okušale u modnom dizajnu s haljinom „Zipp“ ( izradile: Mia Suton, Zrinka Bukvić, Antonija Matičević, Kristina Prnić), industrijskom dizajnu sa svjetiljkom „Meduza“ (izradile: Anamarija Rozić, Antonija Matičević, Mihaela Ledinić, Zrinka Bukvić, Kristina Prnić, Katarina Blitvić) te su od raznih materijala izradile i sliku „Jesen“ (Katarina Blitvić, Mia Suton, Darija Volarević, Veronika Karać).

Na početku smotre nazočne su pozdravili don Hrvoje Katušić, generalni vikar Dubrovačke biskupije, Ivo Klaić, izaslanik Dubrovačko-neretvanske županije i pročelnik Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku, i Marija Marušić Čizimić, članica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije. Vikar Katušić je posebno pozdravio mlade koji su pod vodstvom mentora izradili zaista zanimljive projekte i radove te istaknuo kako je često prva asocijacija koja se veže uz Crkvu njezina karitativna dimenzija koja podrazumijeva dijeljenje materijalnih dobara, a ovaj program je na neki način produžetak dijeljenja, no ovaj put dijeli se nešto možda važnije od materijalnih dobra, a to je znanje. Izaslanik Klaić je istaknuo kako su mladi pokretači u društvu te im čestitao na tome što koriste svoje talente na pravi način, na korist drugima, a onda i sebi u duhovnom smislu, dok je profesorica Marušić Čizmić napomenula kako se ova smotra održava drugi put te da će na njoj biti prikazano 19 srednjoškolskih istraživačih i umjetničkih radova iz svih nastavnih područja. „Prijavljeni radovi doista potvrđuju da kvalitetan rad s mladima donosi izvrsne rezultate, što nas ispunjava optimizmom i zadovoljstvom“, istaknula je.

Geslo smotre bilo je „Znanje se množi dijeljenjem“ a sve ono što se moglo vidjeti na smotri pokazalo je da srednjoškolci imaju i znanja i ideja te da su spremni uložiti svoje slobodno vrijeme u izradu različitih projekata pa na kraju sve to rado podijeliti sa svima. Program Smotre vodio je Juraj Karaman, maturant Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića.

Angelina Tadić

Dan_srednjoskolaca_01 Dan_srednjoskolaca_02 Dan_srednjoskolaca_02a Dan_srednjoskolaca_04 Dan_srednjoskolaca_05 Dan_srednjoskolaca_06 Dan_srednjoskolaca_07 Dan_srednjoskolaca_08 Dan_srednjoskolaca_09 Dan_srednjoskolaca_10 Dan_srednjoskolaca_11 Dan_srednjoskolaca_12 Dan_srednjoskolaca_15 Dan_srednjoskolaca_16 Dan_srednjoskolaca_17 Dan_srednjoskolaca_18 Dan_srednjoskolaca_19 Dan_srednjoskolaca_20 Dan_srednjoskolaca_21 Dan_srednjoskolaca_22 Dan_srednjoskolaca_23 Dan_srednjoskolaca_24 Dan_srednjoskolaca_25 Dan_srednjoskolaca_26 Dan_srednjoskolaca_28

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>