“Poučavanje i učenje o holokaustu i sprječavanju zločina protiv čovječnosti”

Stihovima humanističkog pjesnika Didaka Pira maturanti Juraj Karaman i Roko Gvozdenica Šipić otvorili su ovogodišnji stručni skup o poučavanju i učenju o holokaustu i sprječavanju zločina protiv čovječnosti, koji se održava u Dubrovniku povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja.

Didak Pir (Isaia Koen, Iacobus Flavius Eborensis), Portugalac iz židovske obitelji kojemu se prošle godine obilježila petstota godišnjica rođenja, 1558. nastanio se u Dubrovačkoj Republici. Održavao je veze s brojnim uglednim humanistima, a cijenjen je kao pjesnik i vrstan poznavatelj latinskog i grčkog jezika.

Stručni skup je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te međunarodnim organizacijama Yad Vashemom iz Izraela te Mémorialom de la Shoah iz Francuske, a održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

grc sss

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>