Duhovne misli

7 savjeta sv. Leopolda Mandića o tome kako uvijek živjeti u Božjem duhu

Prozvan je “apostolom ispovjedaonice” zbog gotovo 40 godina svakodnevnog ispovijedanja, ponekad i više od deset sati dnevno! Rijeke ljudi dolazile su k njemu s jednim ciljem: izmiriti se s Bogom i ljudima! Dan uoči svoje smrti, u vrijeme najveće ljetne sparine ispovijedao je bez predaha, pretvorivši svoju bolesničku sobicu u ispovjedaonicu. Izdvojili smo sedam misli ovog neumornog Božjeg radnika i istinskog poznavatelja ljudskih srdaca koje nam svima mogu biti na korist!

sv leopold

1. Naš Gospodin nam je čvrsto obećao da će biti širokogrudan u svojoj providnosti kada se budemo trudili s njegovom milošću vršiti svoje dužnosti. Potrudimo se dakle da budemo djelotvorni vjernici; potom će nadoći Providnost.

2. Kada ljudska osoba koja ima vjeru živi prema Evanđelju i, usprkos krhkosti, nastoji se pokoravati Gospodnjim zakonima, poput Krista jeca i pati u brigama i bolovima ljudskog života. Tada se prikazuje i žrtvuje Bogu Ocu kao prihvaćena i draga žrtva.

3. Pođite na pričest. Idite na pričest s vjerom… Nije otrov, nego lijek koji može izliječiti svaku bolest. Svjetlo je misli; snaga u slabostima, utjeha i ublaženje u svim mukama; zalog je buduće slave.

4. Tko traži na sve načine izbjegavanje patnja i neizbježnih kušnja života, nema kršćanskog duha; to ne znači prihvaćanje vlastitog križa i ići za Isusom, nego izbjegavati ga. Zato, ono što se trpi jer se nije moglo izbjeći, neće imati zasluga.

5. Uvijek se trudi da budeš vjernik, također kada budeš u društvu svojih kolega i usred svih zbivanja u životu.

6. Uvijek ostaje istina da se ni list ne miče bez Božje volje. Koliko su veća njegova iskušenja, toliko je bliže Božje obodrenje. Dakle, blizu je utjeha koju želi vaše srce.

7. Što više radimo u životu na ovoj zemlji, više zasluga stječemo za nebo i više doprinosimo za spasenje duše. Mjesto na nebu nitko nam neće oduzeti.

Bitno.net

“Ljubav se bez praštanja gasi kao žeravica na pljusku. Oprost je jamac vječnosti ljubavi. Dugovječnost svoje ljubavi na zemlji prema partneru, prijatelju, obitelji i prema svima bližnjima, moramo temeljiti na oprostu. Lako je voljeti u vremenima sloge i zajedništva; prava ljubav iskazuje se u oprostu koji od nas iziskuje da nadiđemo osobno nezadovoljstvo i razočaranje i sjedinimo se u ljubavi s onim tko je možda i nije bio dostojan. No, sud nije nikada ne treba biti naš jer u tom slučaju bi sudili po svojem pravu, a ne po Božjim zakonima koje i sami kršimo. Stvarnost svakog vjernika je prožeta izazovima i kao dužnici smo često i sami u poziciji da praštamo dugove. Ako ne praštamo ni nama neće biti oprošteno. Veliki dužnici su veliki nesretnici. 

Da, oprostiti i otpustiti – to je istinska moć ljubavi.”

web

https://www.facebook.com/duhovnost.net/videos/1119641861465950/