Godišnji susret trajne formacija djelatnika katoličkih škola Republike Hrvatske

Susret na temu „Kreativnost u odgojno-obrazovnom procesu“ održan je 30. travnja 2022. u prostorima Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu, a u organizaciji Nacionalnog ureda Hrvatske biskupske konferencije za katoličke škole, Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Sudionike skupa pozdravili su ravnateljica AZOO-a dr. Dubravka Brezak Stamać i dr. Odilon-Gbènoukpo Singbo, te predstojnik nacionalnog ureda za katoličke škole Ivica Žuljević, koji je podsjetio na dokument Kongregacije za katolički odgoj pod nazivom „Identitet katoličke škole za kulturu dijaloga“.

Prije početka predavanja učenici Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu izveli su kratki dijalog između Kreonta i Antigone.

Nakon zajedničke molitve, predavanja su održali: dr. Gordana Barudžija („Kreativnost u odgoju i obrazovanju iz perspektive kršćanske antropologije“), dr. Sanja Nikčević („Uloga katoličkih nastavnika u razvoju kreativnosti ili zašto imamo pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti“) i dr. s. Nedjeljka Valerija Kovač („Umjetničke slike kao interpretacija vjerskog sadržaja“).

Nakon predavanja predstavljeni su primjeri dobre prakse u katoličkim školama. Prezentirali su ih: Martina Kolovrat (Katolička osnovna škola u Šibeniku), Ivan Bazina (Osnovna škola Lotrščak), Krunoslav Siroglavić i Ivica Bedeničić (Katolička gimnazija u Požegi) i Marija Marušić Čizmić, koja je prikazala suradnju naše škole i Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca na nastavi povijesti.

Sudionici skupa sudjelovali su i na radionicama „Zaštitnik škole – nadahnitelj duhovnog rasta“ te „Roditelji – aktivni sudionici u radu škole“.

Na kraju susreta smo se zajednički pomolili i zahvalili u sveučilišnoj kapeli.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>