Klasičari proslavili Dan škole

Dan Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića u Dubrovniku obilježen je u četvrtak 16. svibnja euharistijskim slavljem i prigodnim učeničkim programom u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku.

Predvoditelj pontifikalnog slavlja bio je dubrovački biskup Roko Glasnović, a s njim su koncelebrirali generalni vikar mons. Ivica Pervan, superior isusovačke rezidencije p. Mirko Nikolić te p. Jerko Šimić. Asistirao je don Tomislav Sikavica, ravnatelj škole i ministranti.

Učenici škole čitali su misna čitanja i zazive molitve vjernika, a školska klapa pod vodstvom profesora Damira Vlašića pjesmom je animirala liturgijsko slavlje. Uz učenike i profesore škole na svečanosti su sudjelovali članovi školskog odbora te roditelji učenika.

U propovijedi je biskup učenicima posvijestio kako je pitanje ‘Zašto smo na svijetu?’ važno pitanje ljudskog života te podsjetio na odgovore koje su oni već naučili i potom produbio razumijevanje tih odgovora. Najveća duhovna potreba je ljubiti i biti ljubljen, kazao je biskup te nastavio govoriti o tome kako utažiti tu ljudsku žeđ. U životu ljudi tragaju za odgovorima na razne načine. Naveo je primjere života sv. Pavla, sv. Augustina i drugih poznatih osoba koje su nakon obraćenja otkrile pravi odgovor. „Jedna utjeha za sve nas: I kad krivo činimo, mi tražimo Boga“, napomenuo je biskup i dodao kako se to često događa često jer ne bude pravih osoba koje će dobro uputiti one koji traže.

„Mi tražimo, ali da bismo našli pravi odgovor i cilj našeg života, potrebno je pomoliti se. Molitva daje bistrinu pogleda“, pojasnio je biskup i poručio: „Neka spoznaja Krist bude cilj našeg života.“

Dubrovački biskup je također naveo neke poruke na temelju života sv. Ivana Nepomuka, sveca dana, kao i Ruđera Boškovića po kojem škola nosi ime. Skrenuo je pozornost kako treba govoriti na izgradnju te naglasio vrijednosti šutnje i molitve kao i jedinstva.

„Lako okidamo na riječima, a malo u molitvi i šutnji prebiremo i razmišljamo, kako je to činila Blažena Djevica Marija“, primijetio je biskup. Starogrčki apologet Justin kazao je: „Molite prije svega da vam se otvore vrata svjetla jer nitko ne može razumjeti ako mu Bog i njegov Krist ne daju razumjeti.“ Biskup je potaknuo sve okupljene da ostvare i učvrste taj odnos s Kristom jer onda nastaje radost koja potiče na dijeljenje s drugima.

Ravnatelj Sikavica je zahvalio svima na dolasku kako bi zajedno proslavili Dan škole koji se veže uz rođendan velikog Ruđera Boškovića. Puno smo toga prošli, ali svakako rastemo i vjerujem da smo na dobrom putu, kazao je te potaknuo roditelje da ohrabruju svoju djecu kako bi izrasla u čvrste i odgovorne ljude. U devetnici Duhu Svetomu ravnatelj Sikavica je poželio učenicima, nastavnicima i roditeljima da ih Duh Sveti obdari svojim darovima te da prepoznaju i poštuju vrijednosti onog drugoga, a sebe uvijek stavljaju u službu bližnjemu.

Klasičari su u prigodnom programu predstavili uspjehe učenika škole na županijskim, državnim i drugim natjecanjima na kojima su sudjelovali. S ponosom su istaknuli kako se Biskupijska klasična gimnazija nalazi među deset najboljih škola u Republici Hrvatskoj. U programu je nastupila školska klapa kao i pojedini učenici koji su se predstavili svojim pjevačkim, sviračkim, recitatorskim i govorničkim umijećima. Na kraju su u dvorani gimnazije svi pogledali film kojeg su učenici snimili o poznatim osobama koje su pohađale njihovu školu te je druženje nastavljeno na domjenku.

Angelina Tadić

(preuzeto s portala db.hr)

Više slika na linku: https://db.hr/klasicari-proslavili-dan-skole/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0P-QyEFwL5OwS0eQCrqnNXOlEoBkMxRntt9M8Vg2xYdOxRByISyIYcTIk_aem_AXwl7yzf48U6kxDqdLTJOxKFbehDoDFLf3p4Zhnrx0Xr90gNxO-nk9NC6gfKoD_uqdyCifuwYWzgJEyAklYuZrmB

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>