Sarajevo, ljubavi moja!

72411193_2733504376876163_1290102936134746112_n

Na školskome izletu u Sarajevu 4. – 6. listopada 2019. bili su učenici drugoga i trećega razreda s razrednicama, ravnateljem i ostalim profesorima. Put je prošao brzo. Naše prvo odredište bila je Osnovna škola na Stupu koja djeluje u sastavu Katoličkoga školskog centra ,,Sv. Josip”. Uprava, djelatnici i učenici KŠC-a srdačno su nas dočekali. Zajedno smo slavili sv. misu i obilježili Dan učitelja, a nakon toga domaćini su nas počastili izvrsnim objedom – cijeli je Stup mirisao na meso s roštilja.

Bili smo smješteni u internatu KŠC-a u Sarajevu (sobe prostrane i uredne, kuharice i kuhari odlični). Sve čari Baščaršije otkrili smo već prve večeri zahvaljujući našim domaćinima – mladićima i djevojkama, učenicima ove škole koji su nas osvojili svojom gostoljubivošću.

Sljedećeg jutra krenuli smo u obilazak grada. Posjetili smo katedralu, Gazi Husrev-begovu džamiju i Sabornu pravoslavnu crkvu pa smo tako najbolje vidjeli spoj kultura u ovome gradu. Bili smo na Latinskoj ćupriji i vidjeli mjesto s kojega je Gavrilo Princip ubio austrougarskoga prijestolonasljednika Franju Ferdinanda tako započevši Prvi svjetski rat. Slobodno vrijeme neki su proveli kupujući, neki šećući, ali svi su kušali sarajevske specijalitete. Na svakom koraku osjetila se gostoljubivost i prijateljski duh grada – od velikog trgovačkog centra do male ćevabdžinice. Naši su nas sarajevski prijatelji odveli na najbolje pite pa smo uz krumpirušu i jogurt doznali sva aktualna lokalna zbivanja.

Treći smo dan započeli sv. misom u crkvi Kraljice sv. krunice i proslavili njezin blagdan. Nakon toga uputili smo se u Višegrad i posjetili poznati most koji je nobelovac Ivo Andrić učinio glavnim likom svojega romana ,,Na Drini ćuprija”.

Drinskim mučenicama odali smo počast u Goraždu. Upalili smo svijeće i pomolili se kraj njihova spomenika, a ruže smo bacili u rijeku. O njihovoj žrtvi nadahnuto nam je govorila časna sestra Neda koja nas je pratila iz Sarajeva. Na rastanku nam je darovala košaru kolača kojima smo se sladili sve do Dubrovnika. Od srca zahvaljujemo njoj i njezinim sestrama – Kćerima Božje ljubavi.

Doma smo stigli puni dojmova i lijepih uspomena. Radosno iščekujemo uzvratni posjet i nadamo se da ćemo biti jednako dobri domaćini. Naša sarajevska priča tek je započela.

 

Bruno Restović, učenik 3. razreda

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>