Biskupijska klasična gimnazija pobijedili na biskupijskoj razini Vjeronaučne olimpijade 22. ožujka, 2024

Biskupijska/županijska razina natjecanja iz Vjeronauka za osnovne i srednje škole na području Dubrovačke biskupije održana je u petak 22. ožujka u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u Dubrovniku. Prvo mjesto među osnovnim školama osvojila je ekipa Osnovne škole Cavtat, a najbolja među srednjim školama bila je ekipa Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića u Dubrovniku.

Ekipu klasične čine učenici Ivan Marušić, Nikola Vuletić, Andrea Barović i Matea Karač, s mentoricom s. Katarinom Mihić. Cavtatsku osnovnu školu predstavljala je ekipa u sastavu Katarina Novak, Helena Matić, Bartolomea Ljubić i Paola Novaković, s mentoricom Katarinom Radonić. Pobjedničke ekipe predstavljat će Dubrovačku biskupiju na državnoj razini natjecanja iz Vjeronauka.

Prije natjecanja sve ekipe s mentorima okupile su se u kapelici gdje su se zajedno pomolili. Prigodnim riječima pozdrava i ohrabrenja obratili su im se predstojnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije mr. don Marinko Šljivić, dubrovački biskup Roko Glasnović i tajnica Katehetskog ureda Tea Kuzek Marević. Predstojnik Šljivić je kazao kako nije važno koje će mjesto osvojiti, nego je važno da sudjeluju i da ono što su s mentorima učili u život provode. Biskup Glasnović se osvrnuo na temu natjecanja „Socijalni nauk Crkve“ te istaknuo njegova načela i pape koje su pisale socijalne dokumente Crkve. Puno toga ste vi naučili i napisat ćete u odgovorima, kazao je biskup učenicima, no važno je znati da je bit Socijalnog nauka Crkve ljubav prema Bogu i prema čovjeku. „Važno je učiniti što više dobra“, poručio je biskup učenicima. Tajnica Katehetskog ureda Kuzek Marević je upoznala je učenike s nekim organizacijskim detaljima te ih uputila u učionice.

Na biskupijskoj razini Vjeronaučne olimpijade 2023./24. sudjelovalo je ukupno jedanaest škola koje su se plasirale na ranije provedenoj školskoj razini natjecanja. Devet ekipa natjecalo se u kategoriji osnovnih škola i dvije u kategoriji srednjih škola: OŠ Blato, OŠ Vela Luka, OŠ Cavtat, OŠ Marina Getaldića, OŠ Ston – PŠ Ponikve, OŠ Lapad, OŠ Antuna Masle Orašac, OŠ Orebić, OŠ Gruda te Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića i Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik.

Mentori koji su pripremali vjeroučenike za natjecanja su: Ante Novaković, Katarina Radonić, Helena Džakula, Ljudevit Cikojević, Antun Končić, Hrvoje Njavro, Anita Vidović-Vranješ, Andrija Arežina, s. Katarina Mihić i Marina Serdarević.

Povjerenstvo za osnovne škole radilo je u sastavu:  Tea Kuzek Marević, Romana Đuka-Alemani, Ana Matić i s. Branka Plenča, dok su članovi povjerenstva za srednje škole bili: Tea Kuzek Marević, Krunoslav Batinić, Ivo Govorko i Tatjana Violić.

Tema ovogodišnjeg natjecanja iz Vjeronauka je Socijalni nauk Crkve, a autori građe za natjecanje su: Silvija Migles, Igor Jakobfi, Dubravka Petrović Šetefanac, Stjepan Baloban i Zvonimir Ancić. Prema riječima autora, osim što je cilj bio upoznati vjeroučenike sa sadržajem Socijalnog nauka Crkve, cilj je i potaknuti ih na zajedničku suradnju u izgradnji “civilizacije ljubavi”.

 

Angelina Tadić

 

(preuzeto s portala Dubrovačka biskupija)

vj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>